Zelfhulpgroep Depressie

Een depressie is een ziekte en zeer beslist géén karakter- of geesteszwakte. Deze ziekte kan iedereen overkomen. U bent niet verantwoordelijk voor de ziekte, maar u heeft wel invloed op uw herstel. Als u er mee te maken heeft, weet u dat het een ingewikkelde en ernstige kwaal is met effect op uw lichamelijke en psychische welzijn en op relaties. 

Begrip is waardevol. Ondersteuning in de leefomgeving is zeker belangrijk in het herstelproces. Iemand met een depressie begrijpen is moeilijk als je het niet zelf ervaren hebt. Depressie gaat dieper. Het kan tot spanning en vervreemding leiden in uw persoonlijke relaties, gezin, familie en vrienden, ook op het werk. Lotgenoten begrijpen van elkaar hoe ze zich voelen, ze (her)kennen de problemen uit eigen ervaring. In lotgenotencontact vindt u die herkenning, erkenning en ondersteuning.

Voorwaarden

Er is maar één belangrijke voorwaarde:

Alles wat u hoort of ziet in een groep, blijft binnen de groep.

Kosten

Deelname aan de groep is gratis.

Aanvragen

Aanmeldingen lopen via Stichting Zelfhulpnetwerk Zuid-Oost Brabant.

Dependance Helmond e.o. 

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond 

T: 0492 - 47 60 62
E: helmond@zelfhulpnetwerk.nl

Meer informatie

We begrijpen dat het voor iemand die depressief is, het een hele stap is om contact op te nemen met een zelfhulpgroep.

Maar in het eerste contact zult u meteen al merken dat u praat met iemand die het zelf meegemaakt heeft. Iemand die u niet exact hoeft te vertellen wat er aan de hand is om duidelijk te maken wat u voelt.

In een zelfhulpgroep hebben we geen wondermiddelen, maar we helpen elkaar op weg naar herstel. Zelf uw verhaal vertellen en luisteren naar anderen hoe die met hun depressie omgaan helpt. U leert van anderen, uw lotgenoten leren van u.

In deze veilige en vertrouwde omgeving kunt u over al uw gevoelens praten, als u dat wilt en kunt. U zult merken dat als andere groepsleden openhartig over hun ervaringen praten, het voor u gemakkelijker wordt om over uw eigen situatie te praten.

Lotgenotencontact

Logenotencontact kan op verschillende manieren iets voor u betekenen:

  • Het kan ondersteunen in een depressieve periode.
  • Het kan een goede aanvulling zijn naast reguliere zorg.
  • Het kan een vangnet bieden als een traject in de reguliere zorg is afgesloten.