Jongvolwassenen vanaf 18 jaar kunnen zich bij Active Samen Verder (ASV) aanmelden voor ambulante begeleiding of begeleid wonen. Ons zorgpakket bestaat uit een combinatie van begeleiding met of zonder wonen gecombineerd. Er wordt individueel afgestemd welke vorm het beste aansluit bij de behoefte van de cliënt. De mogelijkheden worden per cliënt zorgvuldig in kaart gebracht en daarbij hanteren wij de stelling dat iedere cliënt uniek is en met respect benaderd dient te worden.
Active Samen Verder richt de begeleiding op het kunnen uitvoeren van de dagelijkse levensverrichtingen, het structureren van het persoonlijk leven en het voeren van de eigen regie. Het doel is het vergroten van de zelfredzaamheid en bijvoorbeeld het voorkomen van opname in een instelling. Iedereen die ambulante woonbegeleiding ontvangt, krijgt een persoonlijk begeleider toegewezen. Deze vaste begeleider voert de begeleidingsgesprekken en zal het meeste contact met u onderhouden. Het is mogelijk, afhankelijk van de omvang van de zorgvraag, dat er een tweede begeleider komt om u te begeleiden.
Begeleiding betekent niet dat de woonbegeleider/coach allerlei taken overneemt. De begeleider helpt juist zó dat u zelfstandig kunt (leren) functioneren, eventueel met hulp van derden, bijvoorbeeld familie of een mantelzorger Woonbegeleiding kan betrekking hebben op verschillende terreinen, bijvoorbeeld het huishouden; medicijngebruik; financieel-administratieve zaken; contact met de behandelaar; geloofszaken; winkelen; vrijetijdsbesteding. Sociale contacten zijn belangrijk. Het hebben en onderhouden van contacten met familie, omgeving en gemeente is een belangrijk aandachtsgebied van ambulante woonbegeleiding. De begeleider ondersteunt u om initiatieven te nemen in contacten.
Een zinvolle dagbesteding kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vinden van structuur en voldoening in het leven. Als het nodig is, biedt de woonbegeleider/coach ook hulp bij het zoeken naar (vrijwilligers)werk of dagbesteding.
Thuisbegeleiding is een laagdrempelige vorm van begeleiding voor als u door omstandigheden of ziekten in de problemen bent gekomen. Het gaat om multiprobleem-gezinnen, psychiatrische patiënten, maar ook dementerenden. De begeleiding is gericht op het structureren van het dagelijks leven, bevordert de zelfredzaamheid, leert ouders het gezin weer zelf te managen en het sociale netwerk te versterken. Thuisbegeleiding is snel en flexibel inzetbaar, biedt intensieve praktische begeleiding gedurende een afgebakende periode en is gericht op het gehele gezin en alle levensgebieden.
De activiteiten worden in overleg met de u binnen de vastgestelde indicatie bepaald. De activiteiten zijn gericht op de verbetering van het zelfstandig functioneren. Hierbij kan gedacht worden aan het vergroten van de zelfredzaamheid of het helpen structureren en organiseren van het huishouden. Ook tijdelijke begeleiding bij de opvoeding van kinderen met een verstandelijke beperking kan onder activerende begeleiding vallen.
Om voor begeleiding in aanmerking te komen, heeft u een indicatie nodig. Wij kunnen u begeleiden bij de aanvraag hiervan.
Bij zorg via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg) betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. Het webadres van het CAK is: https://www.hetcak.nl/
Als u een indicatie hebt, of wanneer hulp nodig hebt bij het doen van een aanvraag, kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 0492-476001.
De woonbegeleider/coach stelt samen met u een begeleidingsplan op. Hierin wordt o.a. verwoord welke doelen u wilt bereiken met de begeleiding, wat u en uw begeleider daaraan doen en op welke termijn dit gebeurt. Na maximaal een jaar wordt het plan met u geëvalueerd.