Omschrijving

​​Als u ziek bent of iets mankeert, dan gaat u naar de dokter of het ziekenhuis. Maar als u gezond wilt blijven, dan kan de GGD veel voor u betekenen. Bij de GGD gaat het namelijk niet over ziekte, maar over gezondheid.  De GGD heeft als taak om mensen gezond te houden en de gezondheid van alle inwoners te verbeteren.

Preventie
De GGD voert preventieve acties uit om te voorkomen dat mensen ziek worden en helpt hen zo om gezond te leven. Natuurlijk is dat ieders eigen verantwoordelijkheid maar de GGD ondersteunt daarbij. En niet alleen de individuele burger maar ook de gemeenten, die wettelijk de gezondheid van hun inwoners moeten beschermen en bevorderen. De GGD is er ook als er plotseling iets gebeurt. We noemen dat snelle interventies. Dat zie je heel duidelijk bij de ambulancezorg en bij rampen. Maar ook bij het optreden van infectieziekten, zoals corona, tbc, de Q-koorts of hersenvliesontsteking. Dan is de GGD er onmiddellijk bij om de nodige maatregelen te nemen tegen verdere verspreiding.

Wat doet de GGD nog meer en waarvoor kunt u terecht bij de GGD?

  • De GGD onderzoekt en volgt de ontwikkeling van kinderen Kinderen tussen 0 en 18 jaar. Ook kunt u bij de GGD terecht voor ondersteuning bij opvoeden, vaccinaties of hulp bij borstvoeding. Op deze manier zorgen we ervoor dat jouw kind gezond opgroeit.  
  • Bij de GGD kun je terecht om een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) anoniem te laten behandelen.
  • Jongeren tot 25 jaar kunnen met al hun vragen en problemen rond seksualiteit terecht bij het Sense spreekuur.
  • De GGD inspecteert scholen, peuterspeelzalen en kinderopvangcentra om te kijken of er veilig en hygiënisch gewerkt wordt. 
  • Iedereen die een verre reis gaat maken, krijgt behalve een inenting, ook advies op maat door de GGD.

Contactgegevens

Heeft u een vraag, behoefte aan meer informatie of wilt u de GGD Brabant-Zuidoost bezoeken?
Wij zijn u graag van dienst! Bezoek onze website www.ggdbzo.nl of neem contact op via 088 0031 100 of info@ggdbzo.nl.